L’espina bífida és una malformació congènita del Sistema Nerviós Central. La lesió que s’origina pot estar localitzada a qualsevol punt de la columna vertebral. Es produeix entre els dies 23 i 26 de l’embaràs. Tot i això, les conseqüències no se centren únicament en la columna vertebral, ja que en el 70-80 % dels casos apareix una hidrocefàlia.
L’etiologia és desconeguda, sent el seu origen multifactorial i implica tant factors genètics com ambientals, cobrant especial importància el caràcter protector de l’ àcid fòlic.
Els afectats patiran seqüeles sensitiu-motores, de manera que es recomana assistir a rehabilitació tant des Fisioterapia, Terapia Ocupacional i Psicologia:
Les alteracions cognitives també varien en funció del nivell de la lesió i la gravetat de la mateixa. En aquest cas, es recomana assistir a rehabilitació tant de Terapia Ocupacional, Neuropsicologia i Logopèdia.
Una de les disfuncions que més destaca és l’anomenada “Síndrome d’alteració en l’aprenentatge no verbal” que inclou: QI normal amb puntuacions inferiors al QI manipulatiu més que al QI verbal; alteracions visuoconstructives i visuoespacials, dèficits motors complexos, la “síndrome semàntica pragmàtica”, dificultats en formació de conceptes i resolució de problemes, dèficits de memòria, atenció i concentració, i alteració en les funcions executives. Aquestes disfuncions poden generar, en molts casos, certes dificultats d’aprenentatge. Quan hi ha presència d’hidrocefàlia, les alteracions són més acusades.
Dificultats en memòria verbal immediata i en memòria visual. A més, els xiquets/etes amb espina bífida, i espina bífida i hidrocefàlia tenen una gran dificultat per centrar la seua atenció en els estímuls que són rellevants per a la tasca, i es produeix una gran interferència quan hi ha estímuls irrellevants.
Sembla que els infants amb espina bífida tenen una millor memòria per a material verbal que visual. En xiquets i xiquetes amb hidrocefàlia, les alteracions de memòria es fan més evidents en tasques que impliquen fer servir processos més complexos de memòria. També s’hi observen dificultats en la capacitat d’aprenentatge i reaprenentatge.
Un tret molt característic és la dificultat que presenten a l’organització visuoespacial i a les habilitats perceptives, que s’uneixen a les dificultats en el càlcul de la mida, la distància i la profunditat dels objectes. D’aquesta manera, s’evidencia que tant en els dibuixos que realitzen com en la seua cal·ligrafia presenta més desestructuració que en els dels infants de la seua edat que no presenten cap patologia.
La forma característica de parlar dels nens amb Espina Bífida, concretament en presència d’hidrocefàlia o únicament amb hidrocefàlia, és coneguda com a “Dèficit semàntic pragmàtic”. Aquesta alteració està caracteritzada per un dèficit de comprensió del llenguatge acompanyat d’una incapacitat o dificultat per processar estructures gramaticals complexes, encara que la comprensió de paraules i oracions simples està preservada. Amb certa freqüència es presenta anomia i parafàsies semàntiques. Per contra, hi ha un adequat ús del discurs, un llenguatge fluent i una bona producció sintàctica.
CONCLUSIONS
El tractament convencional actual és fer la cirurgia sense demora després del naixement. El procediment quirúrgic actua per cobrir la medul·la espinal exposada i prevenir-ne la infecció, mentre que també l’ajust d’una derivació ventricular quan el pacient presenta símptomes hidrocefàlics.
En l’actualitat, la Neuropsicologia aprofundeix en la conceptualització de la naturalesa de les dificultats d’aprenentatge. En els afectats d’Espina Bífida aquestes manifestacions neuropsicològiques tenen com a repercussió problemes grafomotors, problemes lectors i sintàctics, en el càlcul i la solució de problemes, tot quedant més accentuat per les alteracions mnèsiques (sobretot a curt termini) i per les importants alteracions atencionals .
És totalment necessari esmentar la gran heterogeneïtat existent de simptomatologia, i no es poden generalitzar els símptomes descrits, com a propis de tots els afectats. Per això és necessari realitzar avaluacions profundes des de les diferents àrees professionals (teràpia ocupacional, logopèdia, fisioteràpia i neuropsicologia) per adaptar i adequar la intervenció a cada pacient.