La Integració Sensorial és un procés neurològic amb el qual organitzem i interpretem les sensacions que provenen del nostre entorn i del nostre cos per al seu ús posterior.
Tota la informació que rebem sobre el món ens ve a través dels nostres sistemes sensorials. Tots estem familiaritzats amb els sentits del gust, olfacte, vista i oïda, però la majoria no pensem que el nostre sistema nerviós també sent a través del tacte, del moviment, de la força de la gravetat i de la posició corporal. Normalment, no ens adonem a causa de què molts d’aquests processos tenen lloc de forma automàtica, a un nivell inconscient, dins del sistema nerviós.
La nostra ment i el nostre cos estan constantment en acció per a donar resposta a les demandes del món exterior. Les sensacions, pensaments i accions que experimentem són processats i interpretats gràcies a la complexitat d’accions que el nostre sistema nerviós central du a terme, i aquestes accions reben el nom d’Integració Sensorial.
La Integració Sensorial és la capacitat del Sistema Nerviós Central (SNC) de processar correctament els estímuls sensorials del nostre entorn i generar les repostes adaptades que se’ns exigeixen.
Per a la majoria dels xiquets la Integració Sensorial es desenvolupa de forma natural al llarg de la seua infància, a través de la infinitat d’activitats i estimulacions que reben. Però, per a alguns d’ells, aquest procés d’Integració Sensorial no es desenvolupa de forma tan eficient com caldria. Quan així succeeix, poden fer-se evidents diferents problemes: d’aprenentatge, de comportament o de desenvolupament.
Quan el cervell no sap treballar de forma funcional, perquè no té les habilitats necessàries per a integrar la informació sensorial, és impossible aconseguir uns nivells de maduració i desenvolupament òptims.
La valoració és el primer pas per identificar quins sistemes sensorials no estan col·laborant a una correcta evolució del procés maduratiu neurològic del xiquet o xiqueta. És un element indispensable per determinar el tractament a seguir amb cada xiquet/ta.
El tractament consisteix en sessions de 50 minuts. Durant les sessions es treballa amb estimulació vestibular, propioceptiva, tàctil, auditiva i visual. Per aquest motiu, la sala de teràpia està repleta de material de colors, de cordes i gronxadors, de textures per a tocar i explorar a través del cos….
És necessari que es donen tres condicions per dur a terme un correcte tractament:
– Estímuls sensorials controlats i adequats.
– Participació activa del xiquet, emprant la seua motivació principal que és el joc.
– Respostes adaptades a nivell neurològic davant cadascuna de les activitats
Cada xiquet requereix un temps terapèutic diferent. Habitualment el tractament sol ser de dos anys, amb una freqüència setmanal de 2 sessions. Però la duració del tractament i el número de sessions canvia en funció de les necessitats del cas i l’evolució de cada infant.
Cada xiquet rep l’atenció personalitzada de la seua terapeuta. Segons els objectius a treballar el tractament pot ser individualitzat o en grup de 2 a 4 xiquets, en aquest cas, sempre hi ha un terapeuta per cada xiquet/ta.
Excepcionalment les teràpies poden ser en solitari, sense altres xiquets en la sala, si és necessari per l’èxit del tractament .
És la fórmula habitual de treball i la més convenient.
Consisteix en una o dues sessions setmanals de 50 minuts o en una sessió de 1 hora y 40 minuts en funció de les necessitats dels xiquets.
Cada xiquet rep l’atenció personalitzada de la seua terapeuta. Segons els objectius a treballar el tractament pot ser individualitzat o en grup de 2 a 4 xiquets, en aquest cas, sempre hi ha un terapeuta per cada xiquet/ta.
No sempre es pot accedir a la teràpia d’Integració Sensorial de forma setmanal i amb assiduïtat, per aquest motiu el CEI València posa a disposició de les famílies els blocs de Teràpia Intensiva.
Aprofiten aquesta modalitat de teràpia famílies que viuen en altres comunitats o l’estranger, o bé xiquets i xiquetes que necessiten rebre de forma intensiva una part del tractament.
Com tots els nostres tractaments, es realitzen de manera individualitzada i mitjançant una valoració inicial.
Potenciem el procés maduratiu del xiquet de forma ràpida i aguda, treballant de manera intensiva durant 5 dies, aplicant de 10 a 15 sessions terapèutiques, amb un màxim de 3 sessions per dia.
Finalitzat el bloc, la terapeuta es reuneix amb la família per explicar els beneficis observats i resoldre els dubtes. Si s’estima convenient es dissenya un programa d’estimulació perquè la família puga seguir treballant en el seu domicili.
Aquests tractaments intensius es poden repetir cada 3 ó 4 mesos. Hi ha casos en que resulta convenient realitzar 4 blocs terapèutics a l’any i altres ben resolts amb 1 o 2 blocs anuals.
Les terapeutes ocupacionals del CEI València tenen la certificació internacional en Integració Sensorial per la WPS – Universitat del Sud de Califòrnia.