La comunicació és el pilar fonamental per a qualsevol activitat de l’ésser humà; és el mitjà que possibilita la relació amb les persones del nostre entorn i que ens permet compartir idees i sentiments, conviure dins del nostre sistema social i cultural.
La comunicació humana integra totes les funcions cerebrals superiors associades a la comprensió i a la expressió del llenguatge verbal, oral, escrit i llegit, així com totes les formes de comunicació no verbal.
La comunicació és un dels aspectes més complexos i elaborats de les funcions superiors. El llenguatge i la parla impliquen funcions auditives, visuals, cognitives, orofacials, respiratòries, deglutòries, vocals i tubàriques. Les alteracions d’alguna o més d’aquestes funcions provocaran diferents disfuncions o trastorns de la comunicació.
Els professionals logopedes intervenen en totes les etapes de la vida en què es presenten alteracions de la comunicació i del llenguatge i ho fan des de diferents àmbits.
Al CEI València, la logopèdia forma part del programa global, una metodologia pròpia, que estudia a la persona en el seu conjunt usant les diverses disciplines representades pels professionals del centre.
Independentment d’aquesta visió de conjunt, pel que fa a la intervenció estricta en logopèdia, hem anat desenvolupant una pràctica terapèutica basada en la definició de dos aspectes fonamentals en aquesta disciplina:
La comunicació, entesa com un acte d’intercanvi d’informació entre un emissor i un receptor, constitueix un dels pilars bàsics en les relacions humanes, per això l’objectiu principal de la logopèdia al CEI València és dotar al xiquet i la xiqueta de totes les eines necessàries per a una comunicació funcional.
La persona ha de tenir la capacitat d’expressar, a través d’un codi, les seues necessitats, emocions i pensaments. Per això es dóna prioritat a l’estructuració del codi comunicatiu, oral o no, sobretot a la funcionalitat del mateix en tots els contextos, perquè d’aquesta manera, el xiquet/a puga adquirir autonomia i capacitat d’expressió, tan rellevants en el quefer quotidià, millorant així la seua qualitat de vida.
S’atén al desenvolupament bio-psico-social de la persona donant lloc en el futur a adults més equilibrats i autònoms a nivell emocional i social.
La funció del logopeda és avaluar, prevenir, educar i reeducar els dèficits i desequilibris del sistema oro-facial quan existeix:
A l’inici de la intervenció es realitza:
Amb la logopèdia podem actuar sobre