EL SOMNI I LA SEUA RUTINA II
La importància del descans

Al primer article abordàrem com crear una rutina del son adequada, amb pautes i ajudes per aconseguir-ho. Ara ens centrarem en el moment d’agafar el son, un cop ens trobem dins del llit, així com alguns comportaments o signes que podem observar quan els xiquets dormen.

CONCILIAR EL SOMNI

Per a molts nens el moment d’agafar el son és conflictiu. Encara que tinguem una rutina assentada poden sorgir pors, desitjos de romandre desperts per no perdre’s res… amb ells solen aparèixer moltes exigències que retarden la conciliació del son: un got d’aigua, el conte o subjectar la mà mentre s’adorm en són algunes.

És una manera d’augmentar el control sobre una activitat en què no se senten segurs i el nostre paper és oferir-los aquesta seguretat. Algunes estratègies que podem utilitzar:

  • Introduir la demanda en la rutina: que siga ell/a qui vaja a buscar el got d’aigua com a última tasca abans d’entrar al llit.
  • Mesurar el temps d’acompanyament: podem marcar el temps d’acompanyament mitjançant una música tranquil·la, per exemple, quedar-nos-hi subjectant la mà durant una cançó. Podem anar reduint la durada de la música i deixar-la com a acompanyament si això els ajuda a dormir.
  • Peluixos o objectes amb càrrega emocional: donar un significat especial a un objecte o peluix perquè l’infant se senta segur i protegit quan no hi ha l’adult. Un peluix encarregat d’esperar-hi fins que s’adorm o una lampareta nocturna poden ser els “ajudants” dels pares.

Sempre que es retira un estímul es farà de manera gradual i s’adaptarà a l’estat del nen. De vegades, per moltes ajudes que intentem no podem retirar l’estímul perquè el xiquet en depèn completament per tranquil·litzar-se i agafar el son. En aquests casos cal consultar un professional, psicòleg/òloga o terapeuta ocupacional, que valore de forma global les dificultats a què s’enfronta el nen/a i oferisca una intervenció adequada.

rutina-del-somni

DURANT EL SOMNI

Mentre dormim el nostre cos es relaxa i processa la vivència del dia a dia. En aquests moments de repòs poden aparèixer diversos signes a què estar atents o comportaments que ens criden l’atenció:

  • Bruxisme: l’acció d’estrènyer o grinyolar les dents mentre dormim, també es pot presentar de dia. Les causes poden ser diverses: dolors o canvis en la dentició, tensió a la mandíbula, estrès o tensió emocional entre altres. Acudir a l’odontòleg per a una revisió, identificar factors d’estrès i una rutina correcta del son poden ajudar.
  • Respiració oral: aquesta pot estar unida a una apnea del son o a un patró de respiració incorrecte. En aquest darrer cas la respiració diürna també és oral i hem d’optar per la teràpia miofuncional, acudint a un logopeda o odontòleg especialitzat per a una valoració.
  • Roncs, esbufecs, pauses en la respiració…: relacionats amb l’apnea del son, un trastorn en què hi ha un bloqueig parcial o total de la respiració mentre el nen dorm. Acudirem al pediatre per a un examen físic.
  • Terrors nocturns: despertars incomplets on el xiquet o xiqueta es mostra aterrit, amb episodis d’ansietat i taquicàrdia i no respon als intents de consolar-lo. Generalment no recorden els episodis amb detall i es tornen a adormir en poc temps. Solen desaparèixer de forma espontània, encara que poden aparèixer de manera ocasional units a episodis de cansament i estrès. No sol ser necessari tractament excepte si es donen amb alta freqüència, provoquen problemes de seguretat o creen somnolència diürna.

Hi ha més signes, encara que aquests són alguns dels més comuns.

Des del CEI València sempre us animem a consultar qualsevol dubte que puga aparèixer per assegurar que el descans dels més menuts és sa i complet.

Paula Monrós

Contacta!