LA SON I LA SEVA RUTINA
Com crear rutines per a conciliar la son

Els problemes de son, juntament amb els d’alimentació, són aquells que més preocupen els pares i mares. La rutina per anar-se’n a dormir sol ser una font de problemes i discussions, justament en el moment del dia en què menys energia tenim per afrontar-los. Construir una bona base que ajude el xiquet/a a finalitzar correctament la rutina d’agafar el son és el primer pas per descansar adequadament.

L’educació i el tractament conductual es consideren huí dia les millors pràctiques per millorar la qualitat del son. Com més aviat s’inicie el tractament millor, ha de ser flexible i anar evolucionant segons l’edat de la criatura, les necessitats de son i el comportament. En aquest article abordem la rutina per anar a dormir, aquestes hores prèvies que sembla que no, però tenen una gran influència en la conciliació del son.

Parlarem sobre rutines, estímuls, higiene del son i suports visuals. 

la-son-rutina

PRIMER PAS: REGISTRE

Quan una criatura presenta dificultats per dormir cada part de la rutina de son importa, no sabem que pot estar interferint, així que el primer pas és iniciar un registre diari que ens ajudarà a detectar patrons. Hem de reflectir:

  • El sopar: dinar i incidents.
  • Activitats que fa durant les dues hores prèvies a dormir.
  • Com ha estat el moment d’anar-se’n al llit.
  • Hora de ficar-se al llit i aixecar-se així com els possibles despertars nocturns.
  • Si hi ha horari de migdiades.
  • El nivell d’activació/emocional del dia: fonts d’estrès.

Potser descobrim que quan sopa lactis dorm pitjor, que una migdiada de més de 15 minuts retarda la rutina de dormir, que dorm millor si el conte el llegeix el pare o que dorm pitjor els dies que té classe de matemàtiques a causa de l’estrès.

L’important és descobrir si hi ha algun patró que se’ns ha passat per alt i tenir prou informació per poder crear una rutina adequada a les seues necessitats.

SEGON PAS: ESTÍMULS

La correcta higiene del son per a un adult passa per eliminar qualsevol tipus de pantalles dues hores abans d’anar a dormir i cal intentar seguir la mateixa regla per als xiquets. No només per la quantitat de llum que emeten, també perquè exciten la imaginació i suposen una entrada d’estímuls visuals i auditius que poden elevar l’estat d’alerta.

Podem intentar substituir-lo per un conte,música relaxada i una activitat manipulativa (pintar, plastilina…) fins i tot audiocontes o un temps de joc en família. L’important és trobar l’activitat que millor s’adapte a la criatura. Si no és possible retirar aquest temps de pantalla, intentarem reduir-lo a poc a poc i col·locar-lo el més allunyat possible del moment de dormir, triant programes pausats i de curta durada.

Per a xiquets i xiquetes més grans, aquesta regla també s’aplica amb les tasques escolars. Ens agrade o no, l’escola és una font d’estrès per a molts i les feines per a casa solen ser una font de problemes. Dues hores abans de dormir hem de retirar deures i estudi i centrar-nos en activitats plaents que redueixin els nivells d’estrès.

A l’habitació:

  • Fosca (depèn de la criatura), silenciosa i a una temperatura entre 18º i 21º aprox.
  • Comproveu el pijama i els llençols: de cotó transpirables. Assegurar-nos de conèixer el seu perfil sensorial, si us costa modular els estímuls tàctils, hem de retirar aquelles coses que puguen molestar (etiquetes, brodats…).
  • Pes: de vegades un estímul de tacte profund ens pot ajudar a relaxar-nos i dormir. Una manta pesada, col·locar alguns coixins a sobre la criatura abans de dormir, estirar-nos sobre ell/s o al seu costat i abraçar-lo o fer un massatge per pressió poden ser alguns dels estímuls que ens ajudin a relaxar-nos.

TERCER PAS: RUTINES

Tant criatures com adults necessitem una rutina per dormir, que avisi el nostre cos que és hora de baixar el ritme, permetent-nos notar el cansament. Aquesta rutina, en ser consistent, ajuda a realitzar una transició gradual,donant-li al nen/a control sobre què passarà i reduint els nivells d’estrès.

Un vegada hages fet el registre i detectat quins són els estímuls amb influència positiva i negativa, pots anar acomodant la rutina, acoblant-la a les necessitats del xiquet/a i a les dels altres membres de la família. És important ser-ne conscient, però no ens preocupem si algun dia l’hem de modificar, és normal que sorgeixen imprevistos.

Busqueu un punt de partida situat un parell d’hores abans de dormir i intenteu que tota la rutina a partir d’aquest punt vaja dirigida al descans. L’inici pot ser la dutxa, el sopar, el pijama… depèn del funcionament de cada llar. A partir d’ací anirem baixant la intensitat de les activitats i restant estímuls.

Finalment, recordeu que les ajudes visuals són un gran recurs a l’hora d’organitzar una rutina als ulls d’una criatura. Els pictogrames i/o fotografies ofereixen un gran control i anticipació, permeten una participació més gran del xiquet i són completament adaptables. Podem fer fotos als nostres fills realitzant cada activitat d’aquesta forma augmenta la seua implicació, o podem recórrer a ARASAAC (https://arasaac.org) i fer servir els seus pictogrames així com els materials ja creats per ordenar les nostres rutines.

Continuarà…

Paula Monrós

Contacta!