Les festes estan a la cantonada i molts encara estem barallant-nos amb la carta als Reis. Conforme un xiquet o una xiqueta creix les preferències es diversifiquen i els regals es tornen més abstractes, però com que encara no comprenen la utilitat d’un bon parell de calcetins, aquí us deixem algunes idees diferents per inspirar-vos.
A molts xiquets i xiquetes els agrada llegir i d’altres preferirien fer flexions abans que enfrontar-se a un llibre. Un regal perfecte per a tots dos casos són els còmics o les novel·les gràfiques. Amb una càrrega molt visual, solen ser més fàcils de digerir per al lector primerenc, i huí en dia tenim tantes temàtiques, adaptacions o tipus d’il·lustracions, que és molt difícil no trobar-ne un que ens motive.
Huí dia s’han adaptat a còmic un munt de novel·les clàssiques i moltes vegades amb diferents graus de dificultat. Un autor atemporal, les històries d’aventures del qual són molt accessibles per a xiquets i xiquetes és Julio Verne. Les seues novel·les més famoses han estat passades a còmic i són molt fàcils de trobar. La volta al món en 80 dies, Viatge al centre de la terra o L’illa misteriosa en són algunes.
Amb una il·lustració meravellosa, la història se centra en Jo, una xiqueta que una mica farta de la seua família decideix seguir unes estranyes criatures a través del bosc. La història no té un desenvolupament desenfrenat, cosa que s’agraeix, és una història que es relaxa deixant que gaudeixes del camí. Els adults més curiosos també es poden acostar i descobrir un trosset d’infància. A partir de 9 anys.
Una bona manera de passar una vesprada amb amics i família i sempre una immillorable manera de posar en pràctica les nostres habilitats per al joc en grup, la tolerància a la frustració, la flexibilitat i la comunicació.
Un joc per treballar la comprensió, la flexibilitat i la imaginació. El primer jugador, el contaconte, ha d’escollir i descriure de forma críptica una de les seues cartes, els altres jugadors hauran de triar de la maça la carta que creuen que més s’ajusta a aquesta descripció. Després de deixar totes les cartes al centre i barrejar, cada jugador ha d’intentar endevinar quina carta estava descrivint el o la contacontes.
Com veieu dins una mecànica molt senzilla hem de ser capaços d’imaginar, fer una selecció de la informació, fer una reflexió abstracta… Les il·lustracions són màgiques i ens ajudaran molt a l’hora de jugar; a més podem utilitzar-les d’altres maneres, per exemple, per crear històries utilitzant només les il·lustracions o poden ser un bon model per dibuixar.
Si voleu saber més us deixem aquest enllaç: https://zacatrus.es/dixit.html
Una bona forma d’entreteniment i amb una mica de criteri, una bona forma de transmetre informació i de treballar la coordinació ull-mà, la pren de decisions o la rapidesa de resposta.
Aquest joc va eixir l’any passat, però no se n’ha parlat prou. Encarnem a l’Alba, una xiqueta que passa les vacances en un poble de la costa valenciana; la reserva natural de la zona està amenaçada per la construcció d’una macro hotel de cinc estrelles i l’Alba haurà de posar en valor la flora i fauna de la zona mentre busca el suport dels habitants del poble per aconseguir frenar la construcció. Un joc senzill i emotiu, amb aquest record de vacances d’estiu a casa dels iaios; un marc visual increïble per transmetre uns valors tan necessaris huí dia.
Ens centrarem una mica en xiquets i xiquetes més grans, en jocs o activitats per treballar motricitat fina, visió espacial o treballar la capacitat de seguir instruccions.
Amb un munt d’opcions al mercat, aquest tipus de construccions ens permeten avançar un parell de passos als Legos de tota la vida. Els més coneguts són els seus cotxes, els quals podem construir a diversos nivells de dificultat, fins i tot és possible afegir-hi un motor elèctric i tot. Si les xiquetes i xiquets de la casa estan interessats en la construcció, mecànica o la tecnologia, els Meccano són un bon joc per compartir amb els pares i que ofereix una gran recompensa a mitjà termini.
Tenim un munt d´ofertes per a cursos en família, des d´activitats relacionades amb l´art, l´IVAM ofereix tallers molt interessants, fins als esports o la cuina.
En aquesta darrera ens centrarem, perquè com sempre diem, ofereix una quantitat d’estímuls a nivell tàctil, per exemple, molt interessants, a més necessitem seqüenciar les activitats, o estem practicant les matemàtiques mentre mesurem proporcions per a un ric pastís. Hi ha diversos llocs a València i rodalies que ofereixen aquests serveis, un d’ells és València Club Cuina, amb diferents cursos per a xiquets i pares, centrats tant en cuina salada com en dolça. Pizzes, galetes o sushi, podem aprendre i després replicar a casa les vegades que vulguem.
Aquestes són només algunes de les idees que vos oferim des del CEI València, però vos convidem a que investigueu un poquet més i tingau sempre en compte que jugar sempre és aprenentatge.
Us desitgem unes bones festes a tots, una abraçada!