Restablint rutines amb els més majors

La tornada a l’escola pot ser difícil, segons creixem també creixen les obligacions i responsabilitats. Una bona organització des del començament dellcurs pot ser la clau per començar bé el col·legi, establir rutines i portar-ho tot al dia.

rutinas-ceivalencia

ESPAI I RUTINES

El primer que hem de buscar és un espai propi per al xiquet o xiqueta, fixe i sense distractors. No val fer els deures a la cuina i l’endemà a l’habitació i a l’altre a terra de la sala; intentarem buscar un lloc fixe i condicionat perquè siga el més còmode possible. Sense distraccions a la vista i amb tot el necessari (bolis i llapis, subratlladors, un calendari ..) per poder treballar.

Una vegada tenim el nostre espai físic és important marcar-nos un espai temporal. El millor és adquirir una rutina i més o menys, ja que sempre hi ha activitats extraescolars, asseure’ns a fer els deures a la mateixa hora. Respectar els descansos del xiquet o xiqueta també és indispensable. Cada un/a té una capacitat de concentració. Si només podem aguantar 20 minuts, podem fer un descans de 5/10 minuts i tornar a la feina; potser un altre xiquet/a prefereix acabar els deures d’una assignatura i llavors fer el descans. L’important és trobar l’equilibri per a cada persona. Recordem que més temps assegut a la taula no vol dir millors resultats i que un descans molt curt no ens va a ajudar, però un massa llarg pot trencar la rutina.

Recordem que aquest aspecte es pot entrenar, però la solució no és asseure’ls una hora a la taula, en canvi hem d’observar quin és el límit en el qual rendeixen i anar augmentant gradualment el temps de treball sense que aparega cansament extrem o rebequeries.

ORGANITZACIÓ

Una de les majors preocupacions és com orientar el xiquet/a perquè comence a organitzar-se sól/a. La clau sol ser una combinació de presa de consciència per part dels xiquets/es, suports adequats a les seues necessitats i una retirada progressiva de l’ajuda dels adults.

Coses que ens poden ajudar:

  • Un calendari: ací podem veure els treballs i exàmens a llarg termini, podem ser més conscients del pas del temps i obtenir una visió de conjunt per organitzar-nos millor i  refermar la rutina.
  • Agenda setmanal:en totes les escoles ja és imprescindible, però moltes vegades als xiquets i xiquetes els costa fer-la servir. Que ells la trien i personalitzen és un bon començament. En principi podem ajudar-nos del professor perquè els explique i recorde el seu ús.
  • Horari de classes i extraescolars: fer un horari per dies de les nostres assignatures i que vesprades tenim lliures i quines no, ens pot ajudar de manera visual, és a dir quan hem de fer cada deure. Que dilluns i dimecres tinc classe de mates, però els dimarts tinc dues hores de bàsquet, ja sé que sí o sí els deures de mates es fan dilluns a la vesprada.
  • Normes escrites: els suports visuals sempre són de gran ajuda, però si hi ha molta informació poden resultar difícils d’interpretar. Deixar per escrit algunes indicacions sempre pot guiar-nos. Des de deixar en un lloc estratègic un cartell amb “REVISAR L’AGENDA” fins deixar-nos per escrit certs temes d’horari que no canviaran “revisar dimecres a la vesprada si tinc deures d’anglès i història perquè dijous tinc aquestes assignatures”.

organizacion-ceivalencia

Asseure amb ells/es al principi del trimestre i revisar els horaris per crear els suports necessaris pot portar-nos tota una vesprada, però al llarg de l’any s’organitzaran millor que si no ho fem. Això no vol dir que deixen de necessitar ajuda, però serà més puntual i és una bona manera de començar a ser autònoms.

Recordem que ja són grans, és moment que comencen a conèixer-se, prendre responsabilitats i participar activament en el seu aprenentatge escolar.

 

Contacta!