La tornada a l’escola pot ser difícil, segons creixem també creixen les obligacions i responsabilitats. Una bona organització des del començament dellcurs pot ser la clau per començar bé el col·legi, establir rutines i portar-ho tot al dia.
El primer que hem de buscar és un espai propi per al xiquet o xiqueta, fixe i sense distractors. No val fer els deures a la cuina i l’endemà a l’habitació i a l’altre a terra de la sala; intentarem buscar un lloc fixe i condicionat perquè siga el més còmode possible. Sense distraccions a la vista i amb tot el necessari (bolis i llapis, subratlladors, un calendari ..) per poder treballar.
Una vegada tenim el nostre espai físic és important marcar-nos un espai temporal. El millor és adquirir una rutina i més o menys, ja que sempre hi ha activitats extraescolars, asseure’ns a fer els deures a la mateixa hora. Respectar els descansos del xiquet o xiqueta també és indispensable. Cada un/a té una capacitat de concentració. Si només podem aguantar 20 minuts, podem fer un descans de 5/10 minuts i tornar a la feina; potser un altre xiquet/a prefereix acabar els deures d’una assignatura i llavors fer el descans. L’important és trobar l’equilibri per a cada persona. Recordem que més temps assegut a la taula no vol dir millors resultats i que un descans molt curt no ens va a ajudar, però un massa llarg pot trencar la rutina.
Recordem que aquest aspecte es pot entrenar, però la solució no és asseure’ls una hora a la taula, en canvi hem d’observar quin és el límit en el qual rendeixen i anar augmentant gradualment el temps de treball sense que aparega cansament extrem o rebequeries.
Una de les majors preocupacions és com orientar el xiquet/a perquè comence a organitzar-se sól/a. La clau sol ser una combinació de presa de consciència per part dels xiquets/es, suports adequats a les seues necessitats i una retirada progressiva de l’ajuda dels adults.
Coses que ens poden ajudar:
Asseure amb ells/es al principi del trimestre i revisar els horaris per crear els suports necessaris pot portar-nos tota una vesprada, però al llarg de l’any s’organitzaran millor que si no ho fem. Això no vol dir que deixen de necessitar ajuda, però serà més puntual i és una bona manera de començar a ser autònoms.
Recordem que ja són grans, és moment que comencen a conèixer-se, prendre responsabilitats i participar activament en el seu aprenentatge escolar.