LA IMPORTÀNCIA D’ESTIMULAR EL LLENGUATGE DES DEL NAIXEMENT

Les persones tenim una capacitat innata per desenvolupar el llenguatge, però aquestes capacitats no es desenvoluparan si no creixem en ambients propicis a la comunicació, per això la importància de generar situacions i ambients que estimulen l’infant des del seu naixement. 

El llenguatge és com un gran magatzem de conceptes, imatges, significats i idees que s’organitzen per expressar-nos i comprendre. Jugar amb aquest magatzem d’imatges i paraules ajudaran a l’infant a fer xicotetes connexions amb el món que l’envolta, aquest és l’objectiu de l’estimulació amb els més menuts. Quan interactuem amb ells i els acompanyem a explorar tot allò que els envolta, estem obrint les portes al coneixement. Per això, com ens relacionem i interactuem amb el nadó és clau per al seu desenvolupament. 

estimulación-del-lenguaje

Hi ha etapes i períodes claus on l’estimulació té més importància. Els tres primers anys de vida és el període més important en l’adquisició de les habilitats de la parla i del llenguatge, ja que el cervell està en procés de desenvolupament i maduració. 

És des del naixement quan hem de parar atenció a la manera com li parlem, juguem i interactuem ja que això afavoreix una sèrie de destreses i habilitats que potenciaran el desenvolupament del llenguatge; aquestes habilitats són els prerequisits del llenguatge.

Com podem estimular el llenguatge?

En aquest article ens centrarem en com desenvolupar el llenguatge a partir dels 12 mesos, ja que és en aquest període quan el llenguatge de l’infant pateix moltes modificacions i la comprensió augmenta considerablement. 

Quan estimulem els xiquets i xiquetes en aquestes edats afavorim que la comprensió augmente, que aprenga nou vocabulari i que aprenga a deduir el significat de situacions i expressions senzilles: “Anem al carrer” “Dóna’m el cotxe”.

Activitats que podem fer per estimular el llenguatge:

 • Onomatopeies 

És una de les activitats més afavoridores en l’estimulació del llenguatge, cal fer-hi una menció especial. 

Les onomatopeies són una eina que exercita els òrgans fonoarticulatoris. Jugant amb els sons dels objectes i els animals treballem a nivell muscular i també els punts d’articulació. 

En infants de 12 mesos a 3 anys estimulen l’adquisició del llenguatge i, a partir dels 3-4 anys, milloren la fluïdesa i l’articulació. 

Aquesta activitat no la podem confondre amb l’ús d’onomatopeies per anomenar alguna cosa, és a dir, en substitució de la paraula. Un gos és un gos i no un “guau, guau”. La manera correcta és mostrar-los la paraula ia continuació el so que li correspon: “Mira quin tren més gran” i fa “Chuuuu, chuuuu” Com fa el tren? 

 • Gestos

Acompanya les paraules amb gestos. La comunicació i el llenguatge no es limiten al llenguatge verbal. Gesticular ajudarà a la comprensió, a l’expressió i cridarà més la seua atenció quan parles, ja que estem representant visualment una paraula. 

Si l’infant t’agafa de la mà per endur-te cap a l’objecte que vol, agafa el dit i mostra’l com s’assenyala. Això és molt comú en xiquets i xiuetes amb retard de la parla i altres dificultats. Ells necessiten comunicar que volen un objecte i la manera que té d’expressar-ho és acostar l’adult cap a l’objecte. 

Assenyalar és un indicador clau de la construcció del llenguatge a partir del primer any de vida. Al voltant dels 8 mesos, els nadons són capaços de comprendre el significat del gest d’assenyalar que fan els adults, amb l’objectiu de focalitzar l’atenció sobre un objecte, persona o esdeveniment. I és sobre els 10 mesos, aproximadament, quan els nadons comencen a assenyalar amb una clara intenció comunicativa.

 • Doneu èmfasi a les paraules

El to de veu i les expressions facials són molt importants, sobretot ara que una part del rostre es mostra ocult amb les màscares. Parlar-li a l’infant amb un to suau, però divertit, d’una manera clara i amb suport de les expressions, estimularà la comprensió i l’expressió. 

 • Simplifica el seu llenguatge

No per parlar-li molt, l’infant aprendrà més. Donar-li estructures senzilles i clares ajudarà al seu desenvolupament. Per a aquestes xicotetes frases que comencen a sortir, acompanyar les produccions amb colps de mà o jugant donant copets a un instrument musical, per exemple, estimularà l’expressió. 

 • Contes

Sens dubte és una eina que beneficia molt les àrees del desenvolupament, però especialment la del llenguatge.

Els contes ajuden a integrar els conceptes donant suport visual al llenguatge expressiu i comprensiu. Amb ells podem introduir l´ús d´onomatopeies, ús de gestos, emfatitzar, teatralitzar… Donar lloc a totes les activitats que hem esmentat anteriorment. 

Per aprofundir en els beneficis que tenen els contes per afavorir les àrees del desenvolupament i tenir una selecció de contes per edats, podeu trobar al nostre Blog, dos articles específics sobre els contes (de 0 a 7 anys i els nostres preferits). Sens dubte, és la millor manera d’ensenyar-los a imaginar, somiar amb aventures i fantasies i acostar-los a conèixer allò que els envolta. 

onomatopeia

Jocs que no poden faltar a casa:

Com que no hi ha una bona estimulació sense un bon joc, sense objecte que els atrega i amb els quals puguem acompanyar l’evolució del llenguatge dels nostres fills i filles, us deixe uns quants jocs i joguines fantàstics per estimular el llenguatge. 

 • Bombolles: Joc per excel·lència per estimular el llenguatge expressiu (més, gran, be!!), bufar, mobilitat de llavis, galtes… 
 • Granges, trens.. Joguines de fusta: Fomentem tant l’expressió (vocabulari, xicotetes frases, ús accions..) com la comprensió, a més de la imaginació amb el joc simbòlic. 
 • Jugar a amagar-se, descobrir objectes amagats, parlar-ne (colors, mides, textures). Explorar amb els cinc sentits obrirà moltes altres portes al coneixement. 
 • Instruments musicals: vocalitzacions, ritmes, imitació, expressió corporal… Podem acompanyar-los amb les seues cançons favorites. 
 • Animals de granja/selva: Fem una capseta amb diferents animals i podem classificar-los en granja i selva, per exemple. Parlar sobre els seus colors, jugar amb les onomatopeies. 
 • Contes: Fem un espai on pugui trobar els seus contes favorits. Que hi tingui accés. Un espai per viatjar amb els sentits.

Aquestes són unes mostres de les moltes que hi ha per estimular els nostres menuts, únicament necessiten atenció, proximitat, afecte i que se’ls escolte. 

Recordeu que no només podem expressar-nos amb paraules: un riure, compartir moments amb els infants, una abraçada, temps amb ells, donarà lloc a moltes oportunitats de comunicar-nos.

Si creus que el teu fill o filla pot necessitar estimulació o sents que vols fer un pas més, a CEI València estarem encantades d’atendre’t. 

etiqueta laura montoya

Contacta!