Les persones tenim una capacitat innata per desenvolupar el llenguatge, però aquestes capacitats no es desenvoluparan si no creixem en ambients propicis a la comunicació, per això la importància de generar situacions i ambients que estimulen l’infant des del seu naixement.
El llenguatge és com un gran magatzem de conceptes, imatges, significats i idees que s’organitzen per expressar-nos i comprendre. Jugar amb aquest magatzem d’imatges i paraules ajudaran a l’infant a fer xicotetes connexions amb el món que l’envolta, aquest és l’objectiu de l’estimulació amb els més menuts. Quan interactuem amb ells i els acompanyem a explorar tot allò que els envolta, estem obrint les portes al coneixement. Per això, com ens relacionem i interactuem amb el nadó és clau per al seu desenvolupament.
Hi ha etapes i períodes claus on l’estimulació té més importància. Els tres primers anys de vida és el període més important en l’adquisició de les habilitats de la parla i del llenguatge, ja que el cervell està en procés de desenvolupament i maduració.
És des del naixement quan hem de parar atenció a la manera com li parlem, juguem i interactuem ja que això afavoreix una sèrie de destreses i habilitats que potenciaran el desenvolupament del llenguatge; aquestes habilitats són els prerequisits del llenguatge.
En aquest article ens centrarem en com desenvolupar el llenguatge a partir dels 12 mesos, ja que és en aquest període quan el llenguatge de l’infant pateix moltes modificacions i la comprensió augmenta considerablement.
Quan estimulem els xiquets i xiquetes en aquestes edats afavorim que la comprensió augmente, que aprenga nou vocabulari i que aprenga a deduir el significat de situacions i expressions senzilles: “Anem al carrer” “Dóna’m el cotxe”.
Activitats que podem fer per estimular el llenguatge:
És una de les activitats més afavoridores en l’estimulació del llenguatge, cal fer-hi una menció especial.
Les onomatopeies són una eina que exercita els òrgans fonoarticulatoris. Jugant amb els sons dels objectes i els animals treballem a nivell muscular i també els punts d’articulació.
En infants de 12 mesos a 3 anys estimulen l’adquisició del llenguatge i, a partir dels 3-4 anys, milloren la fluïdesa i l’articulació.
Aquesta activitat no la podem confondre amb l’ús d’onomatopeies per anomenar alguna cosa, és a dir, en substitució de la paraula. Un gos és un gos i no un “guau, guau”. La manera correcta és mostrar-los la paraula ia continuació el so que li correspon: “Mira quin tren més gran” i fa “Chuuuu, chuuuu” Com fa el tren?
Acompanya les paraules amb gestos. La comunicació i el llenguatge no es limiten al llenguatge verbal. Gesticular ajudarà a la comprensió, a l’expressió i cridarà més la seua atenció quan parles, ja que estem representant visualment una paraula.
Si l’infant t’agafa de la mà per endur-te cap a l’objecte que vol, agafa el dit i mostra’l com s’assenyala. Això és molt comú en xiquets i xiuetes amb retard de la parla i altres dificultats. Ells necessiten comunicar que volen un objecte i la manera que té d’expressar-ho és acostar l’adult cap a l’objecte.
Assenyalar és un indicador clau de la construcció del llenguatge a partir del primer any de vida. Al voltant dels 8 mesos, els nadons són capaços de comprendre el significat del gest d’assenyalar que fan els adults, amb l’objectiu de focalitzar l’atenció sobre un objecte, persona o esdeveniment. I és sobre els 10 mesos, aproximadament, quan els nadons comencen a assenyalar amb una clara intenció comunicativa.
El to de veu i les expressions facials són molt importants, sobretot ara que una part del rostre es mostra ocult amb les màscares. Parlar-li a l’infant amb un to suau, però divertit, d’una manera clara i amb suport de les expressions, estimularà la comprensió i l’expressió.
No per parlar-li molt, l’infant aprendrà més. Donar-li estructures senzilles i clares ajudarà al seu desenvolupament. Per a aquestes xicotetes frases que comencen a sortir, acompanyar les produccions amb colps de mà o jugant donant copets a un instrument musical, per exemple, estimularà l’expressió.
Sens dubte és una eina que beneficia molt les àrees del desenvolupament, però especialment la del llenguatge.
Els contes ajuden a integrar els conceptes donant suport visual al llenguatge expressiu i comprensiu. Amb ells podem introduir l´ús d´onomatopeies, ús de gestos, emfatitzar, teatralitzar… Donar lloc a totes les activitats que hem esmentat anteriorment.
Per aprofundir en els beneficis que tenen els contes per afavorir les àrees del desenvolupament i tenir una selecció de contes per edats, podeu trobar al nostre Blog, dos articles específics sobre els contes (de 0 a 7 anys i els nostres preferits). Sens dubte, és la millor manera d’ensenyar-los a imaginar, somiar amb aventures i fantasies i acostar-los a conèixer allò que els envolta.
Com que no hi ha una bona estimulació sense un bon joc, sense objecte que els atrega i amb els quals puguem acompanyar l’evolució del llenguatge dels nostres fills i filles, us deixe uns quants jocs i joguines fantàstics per estimular el llenguatge.
Aquestes són unes mostres de les moltes que hi ha per estimular els nostres menuts, únicament necessiten atenció, proximitat, afecte i que se’ls escolte.
Recordeu que no només podem expressar-nos amb paraules: un riure, compartir moments amb els infants, una abraçada, temps amb ells, donarà lloc a moltes oportunitats de comunicar-nos.
Si creus que el teu fill o filla pot necessitar estimulació o sents que vols fer un pas més, a CEI València estarem encantades d’atendre’t.